Securitatea datelor in institutiile medicale

Studiu de caz: Avantajele utilizarii dispozitivelor OTP token pentru accesul sigur si rapid la fisele pacientilor in cadrul institutiilor medicale

In cadrul spitalelor, numarul mare de pacienti, medici si asistenti poate duce la probleme de comunicare. Pentru a asigura confidentialitatea datelor, implementarea unui sistem de autentificare bazat pe OTP Token poate fi o solutie de succes.

Problema

Actul medical trebuie indeplinit urgent pentru ca starea de sanatate a pacientului este intotdeauna esentiala. In cazul in care mai multe departamente sunt implicate in oferireal tratamentului, lucrurile devin complicate. Cautarea manuala a unei fise medicale inseamna ca este nevoie de mai mult timp, iar drepturile de accesare ale fisei medicale nu sunt intotdeauna primite la timp pentru a rezolva situatia cat mai rapid.

Solutia

OTP Token pentru autentificareOdata cu dezvoltarea sistemelor informatice in cadrul spitalelor, apare si solutia pentru aceste probleme. Implementarea unui sistem de management al fiselor pacientilor este solutia ideala pentru problemele de administrare. Totodata este rezolvata si problema timpului de necesar de cautare si accesare a fiselor medicale. In plus un sistem de management implica si protectia datelor stocate in ceea ce priveste situatia fiecarui pacient. Pe de o parte datele trebuie protejate secvential. De exemplu departamentul de chirurgie trebuie sa poata citi datele de la cardiologie, dar sa nu le poata modifica. Pe de alta parte datele trebuie protejate si la nivel global ca sa nu poata fi accesate de persoane neautorizate. Utilizarea unui ID si a unei parole simple este ineficienta, deoarece parolele sunt uitate sau sunt scrise pe bucati de hartie care pot fi pierdute sau furate cu usurinta.

OTP Token pentru autentificarePentru a evita aceste probleme de securitate, alegerea unui dispozitiv OTP token este o solutie optima.

Un OTP token este un dispozitiv hardware care genereaza un sir de numere care actioneaza ca o parola. Aceaste cifre se modifica constant, pe baza codului utilizat anterior (event-based) sau o data la 30 sau 60 de secunde (time based) sau pe baza unui raspuns de la utilizator (challenge-based).Algoritmul de generare al parolelor dinamice este greu de decriptat, astfel incat sansele ca cineva sa ghiceasca urmatoarea parola sunt extrem de mici.

Utilizarea unui ID si a unei parole pentru fiecare calculator din spitali se poate dovedi anevoioasa. Angajatii ar trebui sa retina in acest caz nu doar o parola, ci o serie intreaga de parole care sa corespunda diverselor calculatoarei din retea. In plus, in momentul in care o parola este schimbata, trebuie anuntat un numar mare de angajati (medici, astente etc), inclusiv persoanele care iau decizii. Astfel actului medical in situatii critice poate sa fie realizat intr-un timp mai indelungat.

Daca se utilizeaza un singur username de catre toti cei implicati in actul medical, nu se poate urmari exact care a fost ordinea intrarilor si mai ales cine a accesat fisa pacientului. Motiv pentru care este necesara implementarea unui sistem care sa diferentieze instantele de acces pentru a putea urmari cu acuratete cine si in ce ordine prescrie tratamentele.

Autentificarea in sistem cu dispozitiv de tip OTP token este asigurata de doi factori de autentificare. Autentificarea se bazeaza pe ceva ce se cunoaste (ID si parola) si ceva ce se detine (tokenul). Fiecare ID poate fi legat de un anumit token si doar parolele generate de acesta pot permite accesul in sistem. Implementarea unei solutii de autentificare cu OTP token permite accesul sigur in aplicatii gazduite pe web sau in reteaua VPN a institutiei medicale.

Sistemul de management al pacientilor poate fi configurat astfel incat sa se permita accesul doar intr-o anumita sectiune a fisei pacientilor. Solutia de autentificare poate acorda drepturile diferite de acces pentru medici si asistenti.

In institutiile medicale private, in care pacientii pot primi servicii medicale bazate pe abonamente si pachete personalizate, introducerea unei solutii de autentificare cu OTP Token va aduce beneficii si pentru pacienti. Acestia primesc un OTP Token cu care sa aiba acces la rezultatele analizelor, situatia medicala curenta si ziua in care sunt programati pentru control.

OTP token se integreaza cu usurinta in sistemul de management al pacientilor existent intr-un centrui medical, astfel ca nu este necesara reorganizarea completa a structurii calculatoarelor. Sistemul de autentificare cu OTP token vine sa suplimenteze protectia datelor.

Implementarea unui sistem de autentificare cu OTP token ofera protectie suplimentara a datelor si va asigura acces sigur si rapid la datele pacientilor.

Despre noi

Suntem prezenti pe piata inca din 1994 si suntem pregatiti sa va oferim cele mai potrivite solutii de securitate pentru afacerea dvs. Chiar daca nu stiti de la inceput care este solutia care se potriveste cel mai bine afacerii dumneavoastra, va oferim suport si asistenta in definirea parametrilor si alegerea acesteia. Solutiile oferite garanteaza securitate maxima si costuri minime de implementare.

Aflati mai multe detalii →

Cum va putem ajuta?

Suntem gata sa raspundem intrebarilor voastre si sa va oferim solutia de care aveti nevoie. Nu ezitati sa ne contactati!

Ro Interactive Technologies SRL
400440 Cluj-Napoca
Str. Aurel Suciu nr. 63/1
Tel/Fax:  +40 264 418929

E-mail: office[@]usbtoken.ro
Sau completati formularul de contact.

Mighty Free Joomla Templates by MightyJoomla